Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/customer/www/mantontowing.com/public_html/wp-content/plugins/wpseo-local/src/presenters/geo/position-presenter.php on line 38

Какво причинява изпотяване на крака?

Обичайно е да имате потни крака на моменти, но прекомерното изпотяване може да показва състояние, наречено хиперхидроза. Потните крака могат да доведат и до други здравословни проблеми, като миризма на крака, крак на спортиста и гъбички на ноктите.

Според Международното дружество за хиперхидроза, хиперхидрозата засяга почти 5 процента от хората по целия свят. Тези с прекомерно изпотяване на краката, наречени плантарна хиперхидроза, могат да се борят да ги поддържат сухи през целия ден. Потните жлези продължават да произвеждат екстремни количества пот, които много хора намират както неудобни, така и смущаващи.

Има много начини за справяне с nicozero цена плантарна хиперхидроза. В тази статия описваме 12 техники за предотвратяване и управление на потни крака.

Предотвратяване на потни крака

хората могат да опитат да използват следните методи за предотвратяване на потни крака:

1. Поддържане на списание за епизоди на изпотяване

Епизоди на дневника на потни крака в тетрадка и потърсете модели. Това може да помогне за идентифициране на храни, ситуации или емоции, които предизвикват изпотяване на крака. След това е възможно да се предприемат стъпки за ограничаване или избягване на тези задействания.

2. Носете правилните чорапи

Изберете най -добрите чорапи за сезона и активността.

Носете памучни чорапи през по -топлите месеци за правилна вентилация. Вълната е добър вариант за зимните месеци. Избягвайте найлона, тъй като тази синтетична тъкан може да улавя влагата.

Някои производители също правят чорапи, които привличат влагата далеч от кожата. Обикновено е възможно да се купят чорапи за изсичане на влага в магазини за спортни стоки.

Други видове спортни чорапи имат вентилационни панели или съдържат химикали, които намаляват броя на бактериите на краката, което свежда до минимум влагата и миризмата на краката.

3. Използването на противогъбични прахове

Прозвеник на краката ще помогне да се поддържат краката сухи и без миризма.

Алтернативна опция е да се приложи леко прах от царевично нишесте върху краката. Царевичката обаче не се бори с гъбичките по начина, по който правят противогъбичните прахове.

4. Прилагане на антиперспирант

краката съдържат повече потни жлези на инч, отколкото всяка друга част на тялото. На всеки крак има приблизително 125 000 потни жлези.

Антиперспирантът дезодорант е лесен за използване лекарство за потни крака. Тези продукти работят, като временно блокират потните жлези.

Американската академия по дерматология препоръчва да се прилагат антиперспирант върху сухи крака преди лягане и да го измиете сутрин. Хората трябва да повторят това за още 3 или 4 последователни нощи и след това да преминат към използването му веднъж или два пъти седмично.

5. Избор на правилните обувки

Потърсете обувки, изработени от дишаща материя, като платно или кожа. Избягвайте патентни или пластмасови обувки, тъй като те не позволяват добър въздушен поток и могат да улавят потта вътре в обувката.

Проверете дали обувките са правилния размер. Обувките, които са прекалено стегнати, ще тълпят пръстите на краката и ще допринесат за потни крака.

стелките също могат да осигурят известно облекчение от потни крака. Потърсете абсорбиращи или дезодориращи стелки, за да извлечете влагата и да предотвратите миризмите на краката.

6. Да останете хидратирани

пиенето на много вода, особено в горещи дни или при упражнения, помага за регулиране на телесната температура и намаляване на вероятността от изпотяване.

Как да се отървете от потните крака

Дори и най -добрите превантивни техники не винаги ще спрат краката да не се изпотяват. Когато се появи изпотяване, извършването на следните действия може да помогне:

7. Измиването на краката

измиването на потни крака не само изплаква потта и бактериите, но охлажда кожата надолу и намалява допълнително изпотяването.

Целете да измиете краката поне веднъж, ако не два пъти, ден. Използвайте противогъбичен сапун без рецепта (OTC) или добавете няколко капки антимикробно етерично масло, като чаено дърво или евкалипт, към водата.

изсушете краката добре, особено между пръстите на краката. Влажните крака позволяват на бактериите и гъбичките да процъфтяват.

Нанесете леко прах от противогъбичен прах или царевично нишесте, преди да се подхлъзнете върху памучни чорапи и дишащи обувки.

8. Накисването на крака в черен чай

Използването на черен чай може да бъде ефективен начин за спиране на изпотяването.

Това необичайно лекарство включва накисване на краката в леген с топла вода с две торбички с черен чай. Танините в чая затварят порите в кожата, намалявайки изпотяването.

Позволете на потните крака да се накисват в продължение на 20 минути наведнъж. Повторете това лечение ежедневно, ако е необходимо.

9. Носейки резервни чорапи

Когато не е възможно да се измиете или накиснете краката, променете се в свеж чифт чорапи. Отново изберете издуване на влага или натурални памучни чорапи. Дръжте резервни двойки чорапи в училище или работете, така че да е възможно да освежите краката незабавно.

10. Смяната на обувките

горещите обувки ще направят краката по -топли и потни. Когато краката започнат да се потят, преоблечете в хладен, свеж чифт обувки.

Опитайте се да избегнете носенето на същия чифт обувки в 2 последователни дни. Това дава шанс на обувките да изсъхнат напълно между износванията. За да ускорите този процес, оставете обувките навън за 1-2 часа в сухи дни.

11. Прилагайки алкохол за втриване

За бързо облекчение, намажете малко количество алкохол между пръстите на краката или върху потни зони на краката. Това незабавно ще изсъхне краката и ще спре миризмите на краката.

Въпреки това е от съществено значение да се избягва да използвате това лекарство редовно, тъй като може да изсъхне краката твърде много и да доведе до дразнене на кожата.

12. Опитване на йонофореза

Американската медицинска асоциация на подиатрията препоръчва техника, наречена йонофореза за хора с потни крака.

йонофореза използва вода, за да премине лек електрически ток през кожата на краката. Временно блокира потта от излизане от потните жлези.

В едно малко проучване 88 процента от участниците с потни ръце, крака или и двете, демонстрираха положителен отговор на йонофорезата, въпреки че те трябваше да повторят на терапия на всеки 3–4 седмици за поддържане на резултатите.

Хората с потни крака могат да намерят машини за йонофореза за домашна употреба онлайн или в някои магазини за дрогерии.

Кога да видите лекар

Ако върховете по -горе не намаляват изпотяването на краката, може би е най -добре да потърсите медицински съвет. Подиатристът може да помогне на хората да управляват плантарна хиперхидроза, докато лекар може да обясни възможностите за лечение за прекомерно изпотяване в други области на тялото, като ръцете, лицето, скалпа и подмишниците.

лекар ще бъде лекар, който лекар ще бъде Диагностицирайте прекомерното изпотяване, като помолите индивида да опише техните симптоми и да извърши физически преглед. Те могат също да направят йоден тест за нишесте.

За да извършат този тест, те ще прилагат йоден разтвор върху краката. След като йодът се е накиснал, лекарят ще поръси царевично нишесте върху краката. Ако кожата стане тъмносиня, това показва прекомерно количество пот.

медицински лечения

След диагностициране или перорални лекарства, наречени антихолинергици.

Алтернативно, те могат да препоръчат серия от инжекции с ботокс. Въпреки че хората обикновено използват ботокс снимки за козметични цели, това лекарство може да спре прекомерното изпотяване. Някои изследвания предполагат, че ефектите продължават средно 6–9 месеца и водят до висок процент на удовлетвореност.

Тежките случаи на хиперхидроза могат да изискват симпатектомия. Тази хирургична процедура включва рязане на специфични нерви, за да се прекъсне сигналите, които причиняват прекомерно потта на тялото.

Извличане

Потните крака често са неудобни и те могат да се смущават за някои хора. Има много домашни средства за предотвратяване и управление на потни крака.

Добрата хигиена на краката е от съществено значение за управлението на прекомерното изпотяване и предотвратяване на миризми и инфекция на краката.

Ако домашните лекарства са неуспешни, лекар, лекар ще може да препоръча по -силни възможности за лечение за хиперхидроза на краката.

  • обществено здраве
  • Спортна медицина/фитнес
  • Допълнителна медицина/алтернативна медицина

Медицинските новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents