Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/customer/www/mantontowing.com/public_html/wp-content/plugins/wpseo-local/src/presenters/geo/position-presenter.php on line 38

Какво е скрининг на рак на шийката на матката?

Цервикален скрининг прави възможността намирането и лечението на рак на шийката на матката в ранен стадий. Лекарите използват два основни теста, за да забележат промени в клетките на шийката на матката и за идентифициране на свързани вируси.

ракът на шийката на матката се развива в тясната част в долния край на матката, където се присъединява към върха на влагалището. Лекарите намират човешки папиломавирус (HPV) при около 99% от рака на шийката на матката, въпреки че повечето случаи на HPV не стават ракови. Наличието на HPV е най -важният рисков фактор за рак на шийката на матката.

PAP тестът и HPV тестът са основните компоненти на скрининга на рака на шийката на матката.

Според Националния раков институт, редовен скрининг Намалява риска от развитие или умиране от рак на шийката на матката с 80%.

Броят на смъртните случаи от рак на шийката на матката в Съединените щати намалява с около 2% всяка година поради напредък в тестването и лечението.

В тази статия разглеждаме как работи тестът на PAP, кой трябва да получи скрининг и как да интерпретира резултатите.

скринингови тестове

скрининг на рак на шийката на матката на шийката на матката на шийката на матката може да включва тестване за HPV или използване на теста PAP. Лекарят може също да извърши физически преглед на таза едновременно.

pap mear

Здравен професионалист разширява вагината, използвайки инструмент, който наричат ​​спекулум, за да позволи достъп до достъп до шийката на матката. След това те събират проба от клетки от шийката на матката. Те ще изпратят клетъчната проба в лаборатория за изследване под микроскоп.

Лабораторните техници разглеждат появата на клетките. Ако те изглеждат ненормални, може да е знак, че ракът на маточната шийка е в ранните етапи на развитие, известен като Precancer.

Ранното лечение може да коригира тези клетъчни промени и да предотврати появата на рак на шийката на матката.

HPV тест

Лекар ще използва HPV теста за откриване на вируса зад много анормални клетъчни промени, които могат да доведат до рак на шийката на матката.

Въпреки това, HPV ДНК тестът може да може Идентифицирайте няколко инфекции, които експертите не се свързват с рака. Положителният тест за HPV често не означава, че човек ще продължи да развива рак.

Критерии и насоки за скрининг

Американското дружество за рак предоставя насоки за редовни скрининг на рак на шийката на матката при жени на жени от Всички възрасти.

21–29 години

Между тези възрасти жената трябва да претърпи пап тестове на интервали от 3 години. На този етап тестването на HPV не е необходимо. Въпреки това, лекар може да проследи PAP тест с HPV тестване, ако резултатите са ненормални.

В едно проучване 86,7% от тези, които са тествали положително за HPV, не са развили рак поне през следващите 10 години.

30–65 години

Лекарите препоръчват следното за хора от тези възрасти:

 • съвместно тестване или комбинация от двата теста, всеки, всеки от тях 5 години; Инвазивни процедури.

  над 65 години

  Жените, които са имали редовен скрининг през последните 10 години с ясни резултати, могат да спрат скрининга на тази възраст.

  Въпреки това обаче , Ако тест през последните 20 години показа признаци на сериозен предраковител, скринингът трябва да продължи до 20 години след тази находка на предразсъдъци.

  Жените с висок риск от рак на шийката на матката

  Тези, които имат повишен риск от рак на шийката на матката, трябва да получат по -чести тестове.

  Това включва жени с потисната имунна система, като тези с ХИВ или предишна трансплантация на органи. Хората също могат да имат висок риск, ако са имали излагане на диетилстилбестрол (DES), синтетична форма на естроген, преди раждането.

  След тотална хистеректомия, която включва отстраняване на матката и шийката на матката, скринингът е не по -дълго необходимо. Ако обаче лекар извърши хистеректомия за лечение на рак, скринингът трябва да продължи.

  жените, които са получили ваксинация срещу HPV, все още трябва да претърпят екрани.

  Човек, който има текущ или предишен цервикален цервикален Ракът или предкуражерът ще имат собствен план за скрининг и лечение, както и тези с ХИВ инфекция.

  Фалшиво положителен резултат може не само да причини стрес, но може да доведе до ненужни процедури, които могат да имат дългосрочни рискове. Поради тази причина лекарите не препоръчват годишни прожекции.

  Тук научете повече за възможната роля на цервикалните бактерии в развитието на рак.

  Интерпретиране на резултатите

  Резултатите от тестовете за скрининг на цервикалния скрининг могат да бъдат нормални, неясни или ненормални.

  Нормално: Няма промени в клетките на шийката на матката.

  неясно: клетките изглеждат така, сякаш могат да бъдат Ненормален и патологът не можеха да идентифицират промени, които могат да показват предкураса. Тези анормални клетки могат да се отнасят до HPV, инфекция, бременност или промени в живота.

  ненормални: лабораторните техници откриват промени в цервикалните клетки. Ненормалните клетки не винаги показват рак. Лекарят често ще поиска допълнителни тестове и лечение, за да провери дали промените стават ракови.

  В неясен резултат са настъпили промени в клетките, но клетките са много почти нормални и е вероятно да се разрешат без лечение. Лекарят вероятно ще поиска повторен тест в рамките на 6 месеца.

  по-младите хора са по-податливи на нискокачествени плоскоклетъчни интраепителни лезии (LSIL), които често решават без лечение.

  ерозия на шийката на матката, които лекарите понякога наричат ​​ектропион, също може да доведе до неясен резултат. Ерозията на матката на шийката на матката означава, че клетките на основните жлези могат да се видят на повърхността на шийката на матката.

  ерозиите са често срещани, особено сред онези индивиди, които използват контрацептивното хапче, тийнейджъри или някой, който е бременна. Леко кървене може да възникне и след секс.

  Повечето случаи на ерозии се разрешават без лечение.

  Какво да правите след ненормални резултати

  анормален резултат означава, че патологът открити промени в шийката на матката на човека. Този резултат не означава непременно, че индивидът има рак на шийката на матката. В повечето случаи няма рак.

  Ненормалните промени в цервикалните клетки често се дължат на HPV. Промените с нисък клас са незначителни, докато висококачествените промени са по-сериозни. Повечето промени с нисък клас се разрешават без лечение.

  Обикновено отнема 3–7 години за „висококачествени“ или тежки аномалии, за да се превърнат в рак на шийката на матката.

  клетки, показващи по-сериозни сериозни Промените в крайна сметка могат да станат ракови, освен ако лекар не https://harmoniqhealth.com/bg/cardiol/ ги премахне. Ранната интервенция е жизненоважна за лечение на рак на шийката на матката.

  Лекарите ще трябва да направят допълнителни тестове, за да потвърдят анормални PAP или резултати от тест за HPV.

  Рядко резултатите от теста могат да показват наличието на интраепителна цервикална цервикална вътреепителна мечка Неоплазия (CIN). Този термин означава, че скринингът е открил предракови клетки, но не че индивидът има рак на шийката на матката.

  Резултатите могат да покажат следното:

 • CIN 1 (леки клетъчни промени) : Една трета от дебелината на кожата, която покрива шийката на матката, има анормални клетки.
 • CIN 2 (умерени промени в клетките): Две трети от дебелината на кожата, която покрива шийката на матката, има анормални клетки. ; Биопсия.

  Проблеми с теста

  Докато и двата стандартни тестове за скрининг на цервикалния скрининг често са надеждни и ефективни, неясни или ненормални резултати могат да отразяват проблем с изследването, а не от наличието на променящи се клетки.

  Човек може да се наложи да повтори теста поради „неадекватна“ извадка, което означава, че резултатите им са неубедителни.

  Неадекватна проба може да се дължи на:

 • Твърде малко клетки са Предлага се от теста
 • Наличието на инфекция, която затъмнява клетките
 • Менструацията, която може да направи разглеждането на клетките твърди
 • възпаление на шийката на матката, което може да бъде възпрепятства видимостта на клетките

Индивид, който иска да претърпи скрининг на рак на шийката на матката, трябва първо да предприеме мерки за управление на инфекции или възпаление в шийката на матката.

Обобщение

Препоръчителните тестове за рак на шийката на матката са тестът PAP и HPV. Тези тестове показват или промени в клетките, или наличието на вируса на HPV, които предполагат по -висок риск от рак на шийката на матката.

скринингът често е високоефективен и може да позволи ранно лечение. Резултатите обаче може да са неясни и да изискват допълнително тестване.

жените за 21 -годишна възраст трябва да получават PAP тест на всеки 3 години.

скринингът може да бъде скъп. Много застрахователи обаче осигуряват покритие за тестване. Хората без достъп до скрининг на рак на шийката на матката могат да използват това съоръжение, за да се справят, ако се класират за безплатни тестове по Националната програма за ранно откриване на рак на гърдата и шийката на матката (NBCCEDP).

 • Рак/онкология
 • Рак на шийката на матката/HPV ваксина
 • Сексуално здраве/ППБ
 • Здравословно/гинекология на жените

Contents