Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/customer/www/mantontowing.com/public_html/wp-content/plugins/wpseo-local/src/presenters/geo/position-presenter.php on line 38

Всичко, което трябва да знаете за теста PCA3

рак на простатата, е често срещан рак сред мъжете. Често няма симптоми в ранните етапи, но скринингът може да помогне на хората да открият рак на простатата, докато той все още е лечим.

скрининговите тестове търсят маркери. Това са необичайни нива на протеини и други вещества, които могат да показват, че има рак.

Тестовите тестове включват кръвен тест за антиген на простатата (PSA), който тества за високи нива на PSA протеина. Това обаче понякога може да доведе до фалшиво-положителен резултат, което предполага, че ракът на простатата присъства, когато не е така. Това може да доведе до тревожност и ненужно по -нататъшно тестване.

ракът на простатата е вторият най -често срещан рак сред мъжете в Съединените щати, след рак на кожата. Всъщност, според Американското дружество за борба с рака (ACS), 1 на 9 мъже ще получат диагноза рак на простатата през живота си.

Ефективно лечение е достъпно в повечето случаи. Тези, които получават диагноза в ранните етапи, са почти сигурни, че оцеляват поне още 5 години.

Поради тази причина учените търсят други надеждни маркери, за които да се проверят. Тестването за вещество, наречено Простатен рак Антиген 3 (PCA3), може да бъде едно решение.

Търговски наименования за този тест включват Progensa и Genprobe.

Проблеми с настоящите методи за скрининг

ACS съветва, че мъжете със среден риск от рак на простатата трябва да започнат да скринират от 50 -годишна възраст. Тези с по -висок риск трябва да започнат по -рано.

В момента стандартният начин за скрининг за рак на простатата на простатата на простатата. е с кръвен тест PSA. Експертите не препоръчват цифровия ректален изпит (DRE).

Високите нива на PSA могат да показват рак на простатата, но те могат да показват и други състояния. Това е така, защото както раковите, така и неканковите клетки в простатната жлеза могат да произвеждат PSA.

Други фактори, които могат да повлияят на нивата на PSA, включват:

 • Възраст, тъй като по -високите нива са по -често срещани Сред възрастните възрастни
 • Имайки голяма простатна жлеза
 • с разширена простата или доброкачествена простатна хиперплазия
 • възпаление или инфекция, като простатит или инфекция на пинарните тракт ; Ако тестът покаже, че нивата на PSA са високи, лекарят вероятно ще препоръча биопсия за тестване на рак. Това е инвазивна процедура и може да доведе до безпокойство, дискомфорт и евентуално усложнения.

  В изявление за препоръки от 2018 г., американската работна група за превантивни услуги (USPSTF) отбелязва, че рутинното тестване на PSA може да свръхдиагностицира простатата на простатата (USPSTF) може да свръхдиагностицираща простата на простатата) може Рак с 20–50%. Те изразиха опасения относно физическите и емоционалните рискове от получаването на фалшиво-положителен резултат, което може да доведе до ненужни биопсии и дори лечение.

  Изявление трябва да бъде личен. Авторите призовават мъжете на възраст 55–69 години да вземат решението, след като разговарят с своя лекар.

  редуслим капсули

  USPSTF не препоръчва PSA скрининг за мъже на възраст 70 или повече години.

  Също така, експертите не съм съгласен какви трябва да бъдат „нормалните“ нива на PSA. Едно проучване от 2004 г., например, установи, че лекарите са диагностицирали някои ракови заболявания на простатата с висок клас при мъже с нормални нива на PSA.

  Накрая, проучванията, които изследователите използваха за разработване на типичния диапазон на PSA, предимно включваха бели мъже.

  Според Националния раков институт (NCI), „няма ясен консенсус относно оптималния праг на PSA за препоръчване на биопсия на простатата за мъже от която и да е расова или етническа група.“

  Тестът PCA3 може да помогне на лекар да реши дали да извърши биопсия на човек с високи нива на PSA.

  Какво се случва по време на биопсия на простатата? Разберете тук.

  Какво е PCA3 тест?

  Тестът PCA3 може да бъде един от начините за получаване на по -точни резултати при скрининг за рак на простатата.

  PCA3 е ген, който съществува във всички клетки на простатните жлези. Това кара тези клетки да правят малки количества определени протеини. Той също присъства в урината.

  простатните клетки, които са ракови, могат да направят 60–100 пъти повече от този протеин, отколкото неканцерозните клетки. Когато това се случи, допълнителните протеини в крайна сметка ще изтекат в урината.

  Ако тестовете открият този протеин в урината, това може да сигнализира, че е налице рак на простатата.

  Първоначалните проучвания показват, че показват, че показват, че показват, че показват, че са показали, че са показали, че са показали, че са показали, че са показани, че са налице, че са налице. Тези протеини присъстват в около 95% от пробите от рак на простатата. Те също така са по -склонни да присъстват във високи нива в раковата тъкан, в сравнение с доброкачествената тъкан. С други думи, човек, който няма рак, е малко вероятно да има значителни количества от този протеин.

  тестът PCA3 може да бъде полезен, когато резултатите от PSA тест са ненормални.

  Примери От такива резултати включват:

 • Има високо ниво на PSA, но отрицателна биопсия
 • Има рак, въпреки че също има ниски нива на PSA
 • Има висок PSA Ниво, както и простатит

Предимството на теста за PCA3 е, че неканцерните условия не влияят на нивата на PCA3. Високите нива на PSA могат да показват рак, но те могат да бъдат резултат и от други фактори – вариращи от по -възрастна възраст до инфекция.

Авторите на проучване от 2015 г., включващи 407 мъже, стигат до заключението, че тестът PCA3 може да бъде полезен като Както диагностичен инструмент, така и в разработването на прогнозата за рак на простатата. Те откриха, че е по -вероятно да посочи рак на простатата, отколкото два вида PSA тест.

В допълнение, хората с по -агресивни тумори са склонни да имат по -висок PCA3 резултат.

Gleason Резултатът е един от начините за описание на степента на раковите клетки. Научете повече тук.

Какво да очаквате по време на тест за PCA3

Не са необходими специални препарати, преди да се подложи на тест за PCA3, но знанието какво да очаквате може да помогне да се улесни човек.

Ако лекар предложи PCA3 тест, хората трябва да проверят дали застраховката им го покрива, преди да продължат напред.

Процедурата

PCA3 тест има две части:

ректално изследване: Първо, здравен специалист ще извърши ректален преглед. Освен усещане за бучки или други промени, те могат също да масажират простатата. Това ще насърчи повече PCA3 протеини да влязат в урината преди следващата част от теста.

тест за урина: Веднага след това лицето ще предостави проба от урина, която лекарят ще изпрати в лаборатория за анализ.

Резултатите трябва да са достъпни в рамките на няколко дни.

След теста

След получаване на резултатите от PCA3 тест, дискусия за следващите стъпки ще бъде Проведете се.

В зависимост от резултатите, лекарят може да препоръча:

 • Продължава с рутинния скрининг, ако резултатът е отрицателен
 • Вземане на „приемане на“, приемайки „приемане“ Гледайте и изчакайте ”подходът с тестване на интервали, за да видите дали резултатите се променят
 • По -нататъшно тестване, за да потвърдите дали раковите клетки присъстват

Допълнителното тестване може да включва:

 • Биопсия, което означава отстраняване на няколко клетки за тестване в лаборатория
 • Трансректален ултразвук на простатната клетка
 • ЯМР сканиране на The простатна жлеза, да търси израстъци

навън Вид

Тестът PCA3 понастоящем не е стандартен тест за рак на простатата. Вместо това, уролог може да го поръча, когато първоначалният тест за PSA е ненормален.

Не всеки ще има PCA3 тест, но Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е одобрила употребата му в определени случаи.

например, лекар може да го използва, за да реши дали да препоръча повторни биопсии за мъже на възраст над 50 години или които са имали предишна отрицателна биопсия.

Те също могат да го използват на Помогнете да потвърдите дали ракът на простатата присъства или не при мъже, които имат отрицателна биопсия, но продължават да имат високи нива на PSA.

Тестът PCA3 остава сравнително нов начин за скрининг за рак на простатата, а употребата му е Все още не е широко разпространен. Това обаче може да обещае за бъдещето.

NCI отбелязва, че изследователите търсят начини за комбиниране на PCA3 теста с други тестове за по -точен резултат по време на скрининг.

Какво какво Прогнозата за рак на простатата ли е? Научете повече тук.

 • Здравето на мъжете
 • Рак/онкология
 • Медицински изделия/диагностика
 • Рак на простатата/простатата

Contents